Sisäänkirjautuminen ​Australian MUST HAVE sovellukset

Läs om Ann-Louise resa i Afrika

Ann-Louise, GoXplore i Helsingborg

Välkommen hem!
- Tack

Jag kan tänka mig att du har haft ett grymt äventyr, hur skulle du beskriva din resa?
- Med ett ord? Magisk. Min resa var helt fantastisk, det var mycket länge sedan jag upplevde en sådan total närvaro på mina resor. Jag gick utanför mina gränser och min komfortabla zon många gånger och gjorde saker jag aldrig kunnat ens tänka mig att göra. Man brukar ju ofta tänka på saker hemma när man är ute och reser. Det hände aldrig här. Det jag var med om var så omtumlande och fantastiskt att jag liksom inte kom och tänka på något annat.

Som jag har förstått det så har du haft en fantastisk tid, vad var höjdpunkten?
- Det hände så mycket ,om jag ska jag välja att berätta om litegrann: så var det när jag fick vara och gå med de 3 åriga lejonen och vistas i samma utrymme (5000 hektar) som dem under ett par timmar, eller när jag skulle mata 25 geparder i samma utrymme som dem och vissa av dem tappade tålamodet och hoppade upp där jag stod på bilflaket för att roffa åt sig sin del utav maten, eller när vi gick med babianerna och gick fel väg så att vi krockade med Characals ( ett kattdjur) och vi fick fullt upp med att separera dem, eller att sova ute med Duma och Pride ( 2 geparder) och bara ligga under en stjärnklar himmel och känna värmen från en stor katt som ligger bredvid mig. När vi skulle kolla elstängslet som plötsligt slutade funka efter ett åskväder, det är många djur som gärna vill in till varandra som inte är så lämpligt.

När vi hittade en 3 dagars gammal åsna ute i bushen utan sin mamma och tog in den till projektet, hon var sååå söööt.
Att mata lejonungarna med mjölk och så fick de en alldeles rolig mjölkrand runt hela sitt ansikte.

Eller att vakna vid 3 på morgonen och höra lejonens vrål i den becksvarta natten under 15 minuter, för att sedan somna gott igen.

Du besökte Namibia, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe, vad tyckte du var den stora skillnaden?
- Kulturen och djuren :)
Framförallt att 2 länder som Zambia och Zimbabwe kan vara så olika i sina kulturer trots att de är så nära varandra. Det var då man tänkte att : detta är verkligen Afrika. Gillar man lejon ska man åka till Zambia och Zimbabwe på lejonprojekten. Gillar man alla olika vilda djur ska man åka till Noaks Ark projektet.

Det går ju såklart att kombinera dem också så som jag gjorde.

I Zambia och Zimbabwe är det lejonprojekt. Vad är meningen med projekten och vad gjorde ni som volontärer?
- Ett långt svar, men kortfattat: Meningen med projekten är att man ska efter en 4 stegs process att upprätthålla lejonstammen i Afrika. Vi gjort massor med roliga saker: Mycket av tiden spenderas med att gå med lejonen, de behöver komma ut och röra sig för att lära sig ta in lukter och sånt som gör att de kommer att utveckla sina jaktegenskaper så småningom. Vi byggde även leksaker av djungelmaterial, städade deras hägn, förberedde mat, forskning kring deras beteenden, lärde oss om flora och fauna i Afrika, följde med på nattjakt ( det var coolt) , letade snaror som man satt ut som inte fick vara där för lokalbefolkningen jagar där man inte får jaga, man får inte jaga i en nationalpark men vissa gör det tyvärr ändå, forskning kring elefanter och deras beteende, kulturutbyte med de Afrikaner som jobbar på projekten. Det är otroligt att höra om en Afrikan´s uppväxt och sätt att leva på. Man kommer underfund med att vi har det rätt bra här hemma även om alla klagar på allt möjligt. Jag vill tro att man tar lättare på sin tillvaro efter en sånhär upplevelse. Det har jag gjort i alla fall, klart också på andra resor men denna gav insikter som ligger utöver de vanliga.

Vad är det som är så fantastiskt med att volontärarbeta med vilda djur?
- Det sägs mycket om varför man ska åka som volontär med att man bidrar till projekten och så vidare, självklart gör man det. Mycket handlar också om dig som person. Hur själviskt det än kan låta.

Med risk för att låta klyshig så tar jag den risken för att det är verkligen såhär:
Du kommer att utvecklas som person.Du går utanför din komfortabla zon
Du får ta beslut och delegera. Du får lära dig att samarbeta
Du får lära dig att utvärdera. Du får lära dig att ta kritik och att få beröm
Du får lära dig att ge kritik och ge beröm. Du får lära dig att ta ansvar

Du kommer hem med erfarenheter som skapar ditt kommande liv på ett sätt du bara vågat drömma om.
Sen är det djuren som gör allt så fantastiskt, att vistas och hantera djur av denna kaliber är oförklarligt. Man måste uppleva det för att förstå innebörden.

Fick ni ledigt någon gång? Och i så fall vad gjorde ni då?
-
Man fick ta ledigt i Zambia och Zimbabwe lite när man ville, bara man sade till en dag innan så att projektledaren kunde planera dagen utan dig.

Zambia: Vi åkte in till Livingstone minst 1 gång i veckan för att göra ärenden, äta glass + en tur till de lokala pubarna.. Zambezi Sun är ett hotel vid Zambezifloden som man får jättegoda cocktails på och de har POOL:)
Vi åkte även på en dagstur till Choebe Nationalpark på en minisafari, där såg vi massor med vilda djur och jag såg min första noshörning på nära håll. På kvällarna hängde vi mest och snackade skit. Man har så mycket intryck och man kommer väldigt nära de andra volontärerna i och med att man spenderar nästan 24 timmar om dygnet med varandra. Vi åkte även över till Zimbabwe för att kolla fallen och besöka vårt andra lejonprojekt där det är lejonungar. Det finns massor med saker att göra i Afrikas äventyrsmecka. Jag valde att åka helikopter, åka på en motorbåtssafari i Zambezi floden, och att bada vid Devils Pool.

Namibia: Här är man "ledig" söndagar och varje dag mellan 12-15. Enda sysslan på söndagar är att mata djuren på morgonen och kvällen. Egentid har man att bara låta sig själv vara. I en miljö som Noaks Ark spenderar man tid med djuren så mycket man bara kan.Total närvaro.

Hade ni då tid till att utforska landet och kulturen?
- Man har inte tid att resa runt under tiden man är på projekten, men de små utflykter man gör under tiden ger också mycket. Vill man få se the Big 5 bör man ta en safari, det finns ju aldrig en garanti att man får se alla. Men sannolikheten är ju större än om du bara är hemma i Sverige.Och om du tagit beslutet att åka till Afrika så är det värt att ta en safari när du ändå är där. Jag åkte på en 5 dagarssafari i Krugerparken. Den är perfekt för den som åker på våra projekt men ändå vill för möjligheten att se The Big 5. Eftersom flygen går via Johannesburg och man blir upphämtad & avlämnad på flygplatsen i J-Burg utav de som har safarin är det ett perfekt sätt att avrunda sitt livs upplevelse på.

Jag antar att du träffade mycket folk också? Var det bara svenskar som volontärarbetade?
- Man träffar folk från hela världen. Amerikanare, Kanadensare, Australienare , Nya Zeeländare, Brasiljanare , Italienare , Spanjorer, Engelskmän, Tyskar, Fransmän, Norrmän, Danskar,Asiater...You name it...
Det är fantastiskt att träffa människor med ett gemensamt intresse som man vet från början: Djur & Natur. Du träffar vänner för livet!

Du har äventyrat i många länder tidigare, hur högt skulle du ranka din Afrikaresa?
- Högt högt.. Jag har rest väldigt mycket, denna resa har varit den som gett mig mest av allt. Det är så svårt att förklara, jag tror man måste uppleva det som jag gjorde för att förstå. När jag pratar med kunder som varit på projekten vi talar om här så märker jag att de har förstått, och det har gjort skillnad för dem i deras liv. En känsla man har med sig länge länge. Jag hoppas kunna överföra denna känsla för de som kontaktar oss på Work & Travel och vill ha information och tips och råd inför det som komma skall. Jag gör allt för att man som kund ska få möjligheten att få den känsla jag har.Och ta ett beslut att göra sitt livs resa. Det är ett nöje att få hjälpa människor att få känna samma känsla.

Skulle du kunna rekommendera resan till andra?
- Utan att tveka, jag är stolt över att få representera de projekt som vi säljer till Afrika.

Tack för din stund.
- Tack själv.

Sitter du och funderar på att åka iväg som volontär och jobba med vilda djur i Afrika? Tveka inte på att höra av dig till Ann-Louise som mer än gärna delar med sig av sina erfarenheter. Att komma iväg för att volontärarbeta med djur är ett perfekt sätt för att få ut så mycket som möjligt av din resa. Du kommer även känna en personlig tillfredsställelse av att ha hjälpt djuren, utvecklas som person och få nya perspektiv på livet. Du kommer arbeta i en fantastisk natur och träffa många sköna människor!

Tämä on matkakertomus yhdeltä Lion Centre Zimbabwe-ohjelmaamme osallistujalta vuonna 2010.

Alkuun » Matkakuvaus » Läs om Ann-Louise resa i Afrika

Viimeisimmät uutiset: Aukioloajat joulun ja uuden vuoden aikaan