​GoXplore Finland Oy on hakeutunut konkurssiin 20.04.2020

Sisäänkirjautuminen ​GoXplore Finland Oy on hakeutunut konkurssiin 20.04.2020

Yhteisö- ja luontoprojektit Costa Ricassa

Costa Rica tunnetaan upeasta luonnosta, eläimistä ja reggaestä! Upeilla rannoilla surffaus on vailla vertaa. Maasta löytyy myös lämpimiä lähteitä, aktiivisia tulivuoria ja viidakot täynnä seikkailuja!

Lue lisää

Ota yhteyttä Saara

Vapaaehtoistyö Costa Rica

Faktoja Vapaaehtoistyö Costa Rica
Alkaen EUR 1450
Sopii18 - 60 vuotiaille
EdellytyksetHalu työskennellä ihmisten ja eläinten parissa
Pituusvähintään 6 viikkoa
SaapumispaikkaSan José
PalkkatyöEi
Lähellä eläimiäEläinprojekteissa
Osallistujien lukumääräEi rajoituksia
Pitäsi tilataVähintään 2-3 kuukautta ennen suunniteltua lähtöä
VapaaehtoistyöVapaaehtoistyö eläinten parissaOpetusVapaaehtoistyötä lasten kanssaKilpikonnat


Lonely Planetin mukaan Costa Rica on Väli-Amerikan helmi. Costa Rica on rauhallinen keidas myrskyisten naapurimaiden keskellä ja myös ainoa alueen maista ilman omaa armeijaa. Tämä maa on ekoturismin paratiisi ja yksi parhaista paikoista käydä Väli-Amerikassa. Costa Ricalla on rannikkoa maan molemmin puolin, mikä tarkoittaa hyviä surffausmahdollisuuksia ja rantaeläjän paratiisia.

Costa Ricassa on 6% maailman biologisesta monimuotoisuudesta, ja 25% valtion omistamasta maasta käytetään luonnon suojelemiseen ja säilyttämiseen. Tämä tekee Costa Ricasta erityisen mielenkiintoisen kohteen, jossa matkailulla myös on suuri merkityksensä. Costa Ricassa voit ojentaa auttavan kätesi moniin erilaisiin projekteihin, olitpa sitten kiinnostunut luonnosta, eläimistä ja vapaaehtoistöistä jonkun yhteisön avuksi.


Tubettaja Roni Back seikkaili kanssamme Costa Ricassa vuosi sitten keväällä.
Seuraa hänen kuulumisiaan: https://www.youtube.com/user/RoniTheGamer

KUKA VOI OSALLISTUA OHJELMAAN?

Olet täyttänyt 18 vuotta. Sinulla on positiivinen asenne ja olet hyvä sopeutumaan, asut huoltajaperheen kanssa tai jaat asunnon muiden vapaaehtoisten kanssa. Teet töitä paikallisväestön ja muiden kansainvälisten vapaaehtoisten kanssa, yksi kulttuurien sekamelska. Sinulla on hyvä englanninkielen taito ja jos ymmärrät vähän espanjaa aina parempi, mutta tämä ei ole vaatimus. Ohjelmaan sisältyy 2 viikon mittainen espanjan kurssi. Jos et osaa yhtään espanjaa, opettele muutama sanonta ja tärkeimmät sanat jo ennen lähtöä.

Epäilyttääkö matkalle lähteminen ja varauksen tekeminen koronaviruksen takia? Toistaiseksi voimassa olevan tilanteen takia annamme sinulle tarvittaessa mahdollisuuden peruuttaa tehty varaus kuluitta vielä 24h ennen matkalle lähtöä. Lue lisää aiheestä tästä.

Katso video Costa Ricasta

GoXploren kautta voit työskennellä vapaaehtoisena Costa Ricassa jopa 90 päivän ajan.

Costa Rican vapaaehtoisprojektit vaihtelevat ja valinnanvaraa löytyy: kilpikonnien suojelua ja tutkimuksia, ympäristönsuojelua, eläintarhassa työskentelyä, englannin opettamista, päiväkodissa auttamista, oikeuslaitoksessa työskentelyä, journalismia ja paljon muuta. Lataa lyhyt kuvaelma jokaisesta projektista tämän sivun alalaidasta. Yhteistyökumppanimme järjestää työpaikat, ja jos sinulla on mielessä jotain erityistä mitä haluat tai osaat tehdä, kerro meille, niin tarkistamme mitkä mahdollisuudet ovat.

Kun saavut Costa Ricaan, ollaan sinua kentällä vastassa, ja kuljetus isäntäperheen luo on järjestetty. Yleisimmät saapumispäivät ovat lauantai tai sunnuntai. Ensimmäisenä maanantaina saapumisesi jälkeen alkaa espanjan kurssi. Isäntäperheen "äiti" saattaa sinut kouluun ja hakee ensimmäisenä päivänä. Tämä tehdään kaikkien oppilaiden kohdalla, ja kun olet oppinut reitin ja miten koululle pääsee, voit alkaa kulkea yksin. Ensimmäisten päivien aikana pidetään myös infotilaisuus, jossa käytte läpi valitsemasi projektikohteen, missä asut (isäntäperhe vai vapaaehtoiskeskus), mitä tehdä viikonloppuisin, mitä eri retket maksavat, jne. Kun kahden viikon kielikurssi on käyty, on aika aloittaa vapaaehtoistyö ja ottaa seikkailusi seuraava askel.

Haluan varata! Minulla on kysyttävää
Aivan mahtava kokemus. Kuukausi oli vain liian lyhyt aika. Sain niin upeita kokemuksia, että en olisi voinut kuvitellakaan. Todellakin suosittelen kaikille tällaista kokemusta. Ja kaikki apu ja tuki, mitä sain teiltäkin, oli todella loistavaa. Pelkkää positiivista!

Jaana // Vapaaehtoistyö Costa Rica

Projekti

Yhteistyökumppanimme tulee sijoittamaan sinut projektiin, sen jälkeen kun olet vahvistanut osallistumisesi. He tekevät kaikkensa löytääkseen juuri sinulle sopivan projektin. Valinnanvaraa löytyy, ja alla on vain joitain esimerkkejä. Jos sinulla on kokemusta alalta tai haluat olla mukana hankkeessa, joka listalta ei löydy, ole yhteydessä meihin! Suosittelemme, että valitset enemminkin alan jolla haluat työskennellä kuin yksittäisen projektin. On myös mahdollista päästä projektiin, jos jo tunnet jonkun siellä mukana olevan. Mitä itsenäisempi olet, sitä enemmän tulet oppimaan espanjan kieltä ja saamaan uusia ystäviä. Normaali työaika on maanantaista torstaihin, 4-6 tuntia / päivä. Yleensä kaikki luontoon ja eläimiin liittyvät projektit ovat San Josén ulkopuolella. Näihin kuuluu mukaan kolme ateriaa päivässä. Kouluissa, päiväkodeissa, opetuksen parissa työskenteleville on tarjolla yleensä aamiainen ja päivällinen.

Esimerkkejä projekteista:

Cabo Blanco Absolute Reserve

Cabo Blancon kansallispuisto on todella tunnettu Costa Ricassa ja sijaitsee maan eteläosassa Nicoyassa, noin 30 mailia San Josésta ja noin 1 mailin Montezumasta. Osallistuessasi vapaaehtoistöihin johonkin Costa Rican luonnonpuistoissa, tulee sinun olla tietoinen, että työ on fyysistä ja vaativaa. Työtehtäviin kuuluu mm. rantojen puhtaana pitämistä, teiden ja alueiden siistiminen, leirintäalueille vartiointia ja auttaa rakennusprojekteissa. Projektien aikana asutaan yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa. Osallistuminen pitää sisällään kolme ateriaa päivässä. Usein töitä tehdään 6 päivänä viikossa ja työajat vaihtelevat o 08:00-11:00, 16:00-18:00 ja 20:00-05:00 välillä.

Kilpikonnaprojekti

Meillä on tarjolla myös kaksi kilpikonnaprojektia: Bualan kilpikonnaprojekti Tyynenvaltameren rannalla Tamarindon kaupungissa. Sesonki tälle projektille on lokakuusta maaliskuuhun. Karibian meren puolelta löytyy myös kilpikonnaprojekti, jonka sesonki kulkee maaliskuusta kesäkuun loppuun. Työtehtävät ovat samantyyppisiä kummassakin projekteissa, rantojen puhtaanapitoa ja yötöitä, jolloin vahditaan munia ja vartioidaan, että ulkopuoliset eivät pääse rannalle tänä herkkänä aikana. Tulet myös laskemaan, keräämään tietoja ja tiedottamaan turisteja asiaa kuuluvista säännöistä. Näiden projektien ajan asut muiden vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa vapaaehtoisten asuntolassa.

Tyynenmeren rannnalle?
Yksi kilpikonnaprojekteista on Guanacasten provinssissa Tyynen valtameren rannalla. Näillä rannoilla eli noin tunnin matka päässä lähimmästä Liberian kaupungista elää "Black & Olive Ridley" merikilpikonna. San Josésta bussilla projektiin on noin 6 tunnin matka. Sesonki, jona apua tarvitaan on heinäkuusta maaliskuuhun (korkeasesonki syys-lokakuussa). Majoitus on uskomattoman kauniilla rannalla bungaloweissa/mökeissä, joissa jaetaan kylpyhuone ja wc. Majoituspaikassa ei ole ollenkaan sähköä, mutta sinulla on tarvittaessa käytössä puhelin.

Wildlife Refuge Playa Hermosa - tässä projektissa työskennellään Black & Olive Ridley kilpikonnien parisssa. Sesonki on elokuun puolesta välistä joulukuuhun. Tämä projekti on noin 2,5 tunnin bussimatka päässä San Josésta, vajaan tunnin päässä Jacon kaupungista. Tämän projektin ja majoituksen yhteydessä on käytössä sähköt ja jopa TV. Tämänkin projektin osalta kuitenkin jaetaan majoitustilat sekä kylpyhuone ja WC. Osallistuessasi tämän sijainnin projektiin on sinulla huomattavasti enemmän tekemistä vapaa-aikana, koska lähimpään kaupunkiin on alle tunnin matka.

Merikilpikonnaprojekti Samarassa - Samaran rannoilla elää "Leatherback", "Olive Ridley" ja "Hawksbill" kilpikonnat. Tämäkin projekti on Guanacasten maakunnassa ja korkeasesonki toukokuusta marraskuuhun. Tarkemmin ottaen sijanti on 10 km päässä Samarasta ja bussilla noin 6 tunnin päässä San Josésta. Projektissa ja majoituksessa on sähköt ja puhelin käytössä. Majoitus on samanlainen kuin yllä olevissa kohteissa: kylpyhuone ja makuuhuoneet jaetaan vapaaehtoisten kesken.


Karibianmeren rannoille?
Karibianmeren puolella on myös merikilpikonnaprojekteja ja näissä työskennellään Leatherback lajin kanssa. Projekti on Barra del Pacueressa Limonin maakunnassa. Lähin kaupunki on Bataan, jossa saatavilla internet, pankki ja puhelin. Itse projektissa ei ole edes sähköjä. Projektin sijainti mahdollistaa paikalle pääsyn vain veneellä. Matkalla projektiin näet jo uskomattomia kanaaleja, luontoa ja eläimistöä. Venematkan lisäksi aikaa menee matkaan San Josésta perille 4 tuntia. Majoitus on samanlainen kuin yllä olevissa kohteissa: kylpyhuone ja makuuhuoneet jaetaan vapaaehtoisten kesken.

Wildlife Rescue Center -keskukset

Costa Ricassa on useampi eläinten pelastuskeskus, jossa pääset hoitamaan vahingoittuneita ja hylättyjä eläimiä. Eläimet ovat toivottavasti keskuksessa vain lyhyen aikaan, ja pääsevät takaisin luontoon, kun tuntevat itsensä tarpeeksi vahvoiksi. Keskukseen tuodaan esimerkiksi pesukarhuja, villikissoja, erilaisia possumeita, jyrsijöitä, apinoita ja lintuja. Alle on listattu eri vaihtoehdot, joissa voit työskennellä.

La Marina
Kolmen tunnin päässä yhteystyökumppanimme toimistolta San Josésta sijaitsee La Marinan projekti. Täällä asut isäntäperheen luona ihan kiven heiton päässä itse projektista. Perheessä sinulla on oma huone, mutta jaat kylpyhuoneen muiden kanssa. Projekti on yksityisen tahon rahoittama ja tähän pelastuskeskukseen tuodaan sekä vahingoittuneita eläimiä että kaltoin kohdeltuja lemmikkejä. Eläimet tulevat keskukseen ympäri Costa Ricaa ja suurin osa niistä ainoastaan kuntoutuu keskuksessa ja voidaan myöhemmin vapauttaa oikeaan elinympäristöönsä. Apinoita, tapiireita, papukaijoja, jyrsiöitä, pesukarhuja jne.

Projektin pyörittäjät ottavat keskukseen myös vierailemaan matkailijoita, tutustumaan eläimiin ja keskukseen. Näillä sisäänpääsymaksuilla on mahdollista pitää yllä keskuksen toimintaa. Tehtäväsi vapaaehtoisena tulee olemaan eläinten ruokintaa ja hoitamista, aitausten siivousta, opastaa vierailijoita ja matkailijoita. Minimi osallistumisaika tähän projektiin on 2 viikkoa ja työajat ovat arkisin usein klo 07:30-15:30 välillä. Espanjan kieli tulee tämän projektin myötä todella tutuksi, kun asut paikallisessa isäntäperheessä ja pääset projektin kautta myös tutustumaan paikallisiin traditioihin ja kulttuuriin.

Lue lisää La Marinasta.


Paradero Turrucades
San Miguelissa 40km luoteeseen San Josésta sijaitseva keskus on keskellä trooppista metsää. Tässä korkeudessa on kyse metsästä, jonka laaksossa kuiva kausi kestää normaalia pidempään. Keskuksessa on villieläimia, mutta myös esimerkiksi perhosia ja leguaaneja. Projekti tekee yhteistyötä paikallisten viranomaisten kanssa ja ottaa vastaan sekä sairaita että vahingoittuneita eläimiä. Päämääränä on vapauttaa kaikki eläimet jossain vaiheessa takaisin luontoon vaikka osa niistä onkin välillä niin huonossa kunnossa, ettei tämä onnistu.

Minimi osallistumisaika tähänkin projektiin on kaksi viikkoa. Yleensä työskennellään 6 päivää viikossa ja 07:30-15:30 välisenä aikana. Paradero Turrucadesin osalta kaikki vapaaehtoiset asuvat yhteisessä talossa, jossa sekä huoneet että suihkutilat jaetaan muiden kanssa. Majoitus on hyvin perustasoa, mutta vapaa-ajalla pääset esimerkiksi uima-altaaseen rentoutumaan ja majoituksesta löytyy myös langaton nettiyhteys (joka tosin ei toimi ihan moitteettomasti aina). Läheltä löytyy myös pieniä kauppoja, pankki ja pieniä ravintoloita. Jaco ja Plays Hermosa ovat vain tunnin bussimatkan päässä, joten vapaa-ajalla voit matkustaa naapurikaupunkeihin helposti.

Lähdöt 2020: Jos osallistut tähän projektiin, on lisähinta 15USD/yö.

Lue lisää Paradero Turrucadesista.

Natuwa Sanctuary
Scarlet Macaws ja Great Green Macaws papukajoille alun perin vuonna 1994 perustettu keskus. Nämä papukaijat, ja moni muu laji, on lähellä kuolla sukupuuttoon. Ihminen on muovannut niiden elinympäristöä tuhoamalla metsiä ja näin ajanut papukaijat pois luonnollisesta elinypäristöstään. Natuwa Sanctuary on 100km päässä San Josésta ja työtehtäväsi tulevat olemaan monipuolisia. Eläinten ruokintaa, aitausten ja tilojen puhtaanapitoa, pelastuskeskuksen siivoamista, matkailijoiden ohjaamista sekä keskuksessa paikkojen kunnostamista, maalaamista, rakentamista - missä milloinkin apua tarvitaan.

Projektissa asut muiden vapaaehtoisten kanssa samassa talossa, pienissä mökeissä. Majoituspaikassa on sähköt, mutta lämmintä vettä ei tule eikä WiFi aina toimi ihan moitteettomasti. Projekti on täysin savuton, otathan tämän huomioon, jos tupakoit.

Monkey Park
Monkey Parkin toiminnan mahdollistavat yksityiset lahjoitukset sekä valtion tuki. Näiden lahjoitusten avulla saadaan puistoon eläimille lääkkeitä ja ruokaa, mahdollistetaan henkilökunnan pitäminen projektissa ja materiaalien saatavuus. Lähimmät kaupungit ovat 18km päässä Flamingo ja Tamarindo. Ympäri vuoden lämpötilat ovat 26-32 välillä ja sadekausi kestää toukokuun puolesta välistä noin marraskuun puoleen väliin. Viimeisen 50 vuoden aikana Guanacasten alueelle on muuttanut paljon ihmisiä sen ihanteellisen sijainnin ja ilmaston takia. Tämän takia alueelle on rakennettu paljon uutta infrastuktuuria, joka puolestaan on muokannut ja vahingoittanut eläinten elinympäristöä. Monkey Parkin henkilökunta työskentelee alueen hallituksen ja muiden ryhmien kanssa taatakseen alueen eläimille mahdollisuuden säilyä hengissä.

Projekti perustettiin vuonna 2000 ja on 23 hehtaarin kokoinen alue. Tavoitteena on auttaa ja pelastaa eläimiä, jotka ovat vahingoittuneet, ja vapauttaa nämä takaisin luontoon, sitten kun ovat siihen valmiita. Pääset osallistumaan ja valistamaan paikallisia lapsia ja aikuisia luonnon tärkeyden parissa. Vapaaehtoiset ovat tärkeitä, jotta keskuksen joka päiväiset tehtävät tulevat tehdyiksi. Keskuksessa on paljon erilaisia eläimiä ja nämä lajit luonnollisesti vaihtelevat sen mukaan, mitkä milloinkin tarvitsevat apua. Projektissa työskennellään 5 päivänä viikossa ja noin 6-8 tuntia päivässä. Sinun tulisi olla eläimille omistautunut ja ennakkoluuloton osallistuessasi projektiin. Henkilökunta on erittäin tarkka siitä, että kaikki työ tapahtuu projektissa eläinten ehdoilla. Tämä ei ole niinsanottu "Hands On" -projekti eli et tule olemaan suorassa kosketuksessa eläinten kanssa.

Lue lisää Monkey Parkista.

Paraiso Carlisa
Paraiso Carlisa on 100 hehtaarin luonnonpuisto. Yhdessä toisen luonnonpuiston kanssa, 300 hehtaaria luonnonsuojelualuetta Tyynenmeren alueella. Projekti sijaitsee 20km Parritasta Tyynenmeren rannalta ja on perustettu jatkoksi 10-vuotiselle projektille, jossa alueelle istutettiin 40.000 puuta säilyttämään luonnon eläimistö. Ihmisten hyväksikäyttämät eläimet, vahingoittuneet ja metsien hakkuun seurauksena huonokuntoiset eläimet tuodaan tähän puistoon. Tarkoituksena ei ole pitää eläimiä puistossa pidempään kuin max. puoli vuotta. Eläinlääkärit ja muu henkilökunta pitää huolen siitä, että eläimet ovat valmiita palaamaan luontoon ennen kuin ne vapautetaan. 30% eläimistä on valmiita palaamaan luontoon jo 1-3kk jälkeen. 50% on vaikeuksia, joiden takia niitä ei voidan saman tien vapauttaa. Projektissa varmistetaan, että eläimet voivat metsästää/hankkia ruokansa vapaudessa eivätkä kuntonsa takia joudu muiden eläinten saaliiksi.

Tässäkin projektissa minimiaika on olla 2 viikkoa. Töitä tehdään 6 päivänä viikossa ja noin 8 tuntia päivässä. Vapaa-ajallasi pääset helposti Costa Rican kauneimmille rannoille ja projektista järjestetään myös retkiä muualle päin Costa Ricaa. Tässä projektissa vapaaehtoiset perinteisesti viihtyvät todella hyvin! Majoituskin monen mittakaavan mukaan ja muihin vastaaviin projekteihin verrattuna luetellaan Luksus-tasoksi. Projektin yhteydessä on perhospuisto ja hevosia eli tämäkin kannattaa huomioida. Kerran kuussa projektissa vierailee myös lapsia paikallisesta koulusta oppimassa elämistä ja luonnonsuojelusta. Täällä pääset myös tutustumaan miten papayat, banaanit ja vesimelonit kasvavat ihan naapurissa.

Lähdöt 2020: Jos osallistut tähän projektiin, on lisähinta 15USD/yö.

Lue lisää Paraiso Carlisasta.

Lastenkoti/orpokoti

Sinulla on myös vaihtoehtoisesti mahdollisuus osallistua sosiaaliprojekteihin kauttamme. Lastenkodeissa pääset auttamaan ja työskentelemään paikallisten lasten avuksi. Nämä projektit ovat yleensä aina San Josén läheisyydessä. Lastenkoteihin tulevilla lapsilla on hyvin erilaisia taustoja. He saattavat olla joko fyysisen tai psyykkisen pahoinpitelyn uhreja, vanhemmilla on ollut huumeiden tai alkoholin väärinkäyttöä tai lapset on muuten vaan jätetty heitteille. Lastenkodit tarjoavat näille lapsille turvaa ja rauhaa, jota he eivät omassa kodissaan ole saaneet kokea. Heille tarjotaan myös tukea ja neuvontaa. Lapset ovat hyvin eri ikäisiä eri lastenkodeissa.

Vapaaehtoisena teet todella tärkeää työtä, kun lastenkotien varsinaista henkilökuntaa ei usein ole tarpeeksi. Leikkimisen ja läsnäolon lisäksi voit mm. opettaa lapsille englantia, musiikkia tai vaikkapa IT-taitoja, jos koet nämä vahvuutenasi. Voit jopa itse keksiä ja rakentaa luovia projekteja lasten kanssa oman osaamisesi mukaan.

Päiväkoti / Day Care

Päiväkodit Costa Ricassa toimivat periaattessa hyvin samalla tavalla kuin meillä täällä Suomessa. Perheet voivat jättää lapsensa hoitoon päiväksi päiväkotiin voidakseen käydä itse töissä. Päivän aikana lasten kanssa syödään ja leikitään, opetellaan englantia ja otetaan osaa erilaisiin projekteihin. Lapset päiväkodeissa ovat 3-9 -vuotiaita ja vapaaehtoiset työskentelevät yhdessä päiväkodin henkilökunnan, hoitajien ja opettajien kanssa.

Prostituution uhrit

Tämä projekti on sallittu ainoastaan vapaaehtoisille naisille. Keskus sijaitsee noin 20min. päässä yhteistyökumppanimme toimistosta San Joséssa. Projektin tarkoituksena on tarjota tukea naisille, jotka ovat joutuneet seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi ja yrittävät päästä takaisin kiinni tavalliseen arkeen ja saada elämänsä uudelleen järjestykseen. Näillä naisilla saattaa usein olla jopa useita lapsia ja tässä elämäntilanteessa he tarvitsevat ulkopuolista apua päästäkseen irti prostituution kierteestä. Naisille ja heidän lapsilleen tarjotaan peruskouluopetusta ja erilaisia kursseja kuten IT- taitoja, ruoanlaittokursseja, kosmetologin koulutusta tai vaikkapa valmistaa koruja. Heille tarjotaan uutta osaamista ja näin valoisampaa tulevaisuutta.

Jos et puhu espanjaa sujuvasti, on tehtäväsi projektissa usein lasten kanssa auttamista, lukemista, leikkimistä, ulkoilua ja askartelua. Mikäli puhut espanjaa ja sinulla on sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutus, on sinun mahdollista osallistua tehtäviin myös naisten avuksi. Kaikilta sosiaaliprojekteihin osallistuvilta vaaditaan rikosrekisteriote.

Koulu

Koulut sijaitsevat San Josén alueella ja ovat suuruudeltaan 100-600 oppilaan kouluja. Vapaaehtoisena kouluprojektissa teet töitä maanantaista torstaihin klo 08:00-15:00 välillä. Tulet toimimaan apuopettajana luokassa esimerkiksi matematiikan, maantiedon ja historian kanssa. Osa tunneista on ATK-luokassa ja oppilaat saattavat tarvita apua tietokoneiden käytön kanssa. Jossain luokissa saatat toimia koulunkäyntiavustajan tavoin tietyn oppilaan apuna.

HUOM! Kaikissa kouluissa on loma 1.12. - 1.2. sekä heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa!

Peruskoulu kehitysvammaisille lapsille

Tässä projektissa autetaan 5-12 -vuotiaita lapsia peruskoulussa. Oppilaat tarvitsevat apua usein kaikessa niin matematiikasta maantietoon kuin liikunnasta kuvaamataitoon. Oppilaat tulevat kouluun Costa Rican köyhimmiltä alueilta eikä koulu saa taloudellista apua valtiolta. Perheet pystyvät usein maksamaan vain murto-osan koulumaksuista ja materiaalihankinnoista lapsilleen. Nämä koulut ovat erikoistuneet lapsiin, joilla on oppimis- ja kehityshäiriöitä. Lapset voivat kärsiä esimerkiksi autismista, Downin syndroomasta tai kuulo-/näköhäiriöistä. Voit toivoa erikseen minkä tyyppisissä tehtävissä haluat auttaa projektissa.

Tirrases Soup Kitchen

Tämä soppakeittiön/projektin ansioista noin 200 lapsella on mahdollisuus saada ruokaa päivittäin. Lapset tulevat todella köyhistä oloista eivätkä välttämättä ilman tätä apua saisi päivittäin ruokaa ollenkaan. Projektissa autetaan lapsia myös opintojen ja englannin kielen opiskelun kanssa. Tämä projekti toimii puhtaasti vapaaehtoisten voimin ja lahjoitusten ansioista. Projekti on auki klo 09-13:00 välillä ja työhön kuuluu kaikki ruoan valmistuksesta tarjoiluun ja siivoamiseen.

Guarderia Madre e Hijo

Tämä projekti on ollut toiminnassa jo sata vuotta Pelastusarmeijan ansiosta. Projektissa autetaan lapsia & nuoria, kehitysvammaisia ja aikuisia. Avun piiriin kuuluu tällä hetkellä noin 380 lasta ympäri maata ja he ovat 2kk ja 10-vuotiaiden väliltä. Tässä projektissa tulet olemaan apuna päivähoitoon ja esikouluun liittyvissä tehtävissä. Lapsilla ei ole mahdollisuutta leikkiä ollenkaan ulkona, joten idearikkaat ja kekseliäät henkilöt ovat erittäin tervetulleita tähän projektiin keksimään lapsille mielekästä tekemistä sisätiloissa. Autat hoitajia mm. lastenhoidossa, ruokailuissa ja päiväunien kanssa. Samalla opit espanjan kieltä, koska lapset eivät täällä puhu ollenkaan englantia. Työpäivät ovat arkisin ja klo 07-17:00 välillä.

Vanhustenkoti

Vanhustenkodissa halutaan luoda asukkaille hyväksyvä ilmapiiri, kodinomainen tunnelma ja kohdella heitä kunnioittavasti. Yksi keskeinen tehtävä projektissa on auttaa asukkaita fyysisissä askareissa, auttaa heitä liikkumaan ja voimaan hyvin. Vanhuksille pidetään seuraa ja autetaan henkilökuntaan niiden tehtävien kanssa, jotka ovat kullakin hetkellä tarpeellisia. Ensisijaisen tärkeää on toimia vanhusten ehdoilla tässä heidän "omassa kodissaan".

Suosituimmat projektit:

1. Lastenkoti/orpokoti (espanjaksi hogares)
2. Päiväkoti / Day Care Center
3. Tirrases Soup Kitchen
4. Kilpikonnaprojektit
5. Cabo Blanco national park
6. Animal Rescue Center
7. Peruskoulu kehitysvammaisille lapsille

Lähetä sivu PDF-muodossa

Majoitus

Kun saavut Costa Ricaan, haetaan sinut lentokentältä ja viedään isäntäperheen luo. Saapumispäivät ovat yleensä lauantaita tai sunnuntaita ja sinun tulisi saapua San Joséen. Kielikurssi alkaa maanantaina, joten toivottavasti ehdit levätä ja selvitä aikaerosta. Projektien lopetuspäivä on aina lauantai ja siihen asti majoitus kuuluu osallistumismaksuusi.

Asut perheen luona kielikurssin ajan ja myös vapaaehtoistöiden aikana (riippuen minkä projektin olet valinnut). Isäntäperheen luona asuessasi sinulla on aina oma makuuhuone ja muut tilat jaat perheen kanssa. Mikäli olet valinnut luonto- tai eläinprojektin, tulet majoittumaan vapaaehtoisille varatussa asuntolassa muiden vapaaehtoistyöntekijöiden kanssa. Kummassakin vaihtoehdossa ainakin aamiainen ja illallinen tarjotaan sinulle. Perheessä asumisessa on paljon hyviä puolia, yksi tärkeimmistä on espanjan kielen oppiminen, osa isäntäperheistä ei puhu kovin hyvää englantia, joten harjoitusta uuteen kieleen tulee päivittäin. Sinulla on myös mahdollisuus pestä pyykkisi heidän luonaan.

Jos haluat lähteä kaverin kanssa, voimme järjestää niin, että saatte asua yhdessä samassa perheessä. Isäntäperheillä on usein internet kotona, mutta se ei ole taattua, joten parempi hoitaa yhdeydenpitoa esim. internet-kahviloissa tai vaikkapa koululla, jossa opiskelet espanjan kieltä.

Tavallisin ruoka perheissä on "casado" eli riisiä, papuja, kanaa tai muuta lihaa ja kananmunaa. Tämä tarjoillaan pienen salaatin ja pastan tai "picadillos" (perunan) kanssa. Ruokalajia tarjoillaan ylpeänä koko maassa, kaikissa kodeissa sekä kahviloissa. Toinen suosittu ruoka on "tamales", joka on murskattua maissia, sianlihaa ja vihanneksia.

Isäntäperheen luona asuminen tarkoittaa:

Eläinten suurena ystävänä olin kuin taivaassa, kun pääsin animal rescue centereihin ja turtle rescue centeriin. Olin todella vakuuttunut niin espanjan opetuksesta, vapaaehtoistyökohteista kuin logistiikastakin. Kaikki toimi saumattomasti.

Roni // Vapaaehtoistyö Costa Rica

Miksi valita Vapaaehtoistyö Costa Rica GoXplore?

Viisumi

Saadaksesi viisumin Costa Ricaan, tulee sinun olla täyttänyt 18-vuotta (mikäli et matkusta vanhempiesi kanssa). Suomen kansalaiset voivat oleskella maassa 90 päivää ilman viisumia. Turistiviisumin saat siis rajalta saapuessasi maahan. Tätä pidempään oleskeluun on anottava lupa maahantulo viranomaisilta http://www.migracion.go.cr/. Mikäli et omista Suomen passia, tarkista itse viisumisäännökset suoraan lähetystöstä.

Maahan tullessa sinun on näytettävä viranomaisille myös dokumentti maasta poistumiseen. Yleensä tämä on paluulippu Suomeen, mutta jos suunnittelet matkustavasi Väli-Amerikassa enemmänkin, voit ostaa esimerkiksi etukäteen bussilipun pois maasta vaikkapa Panamaan. Huomioi että viisumin hakeminen on aina hakijan omalla vastuulla ja meidän antama ohjeistus tiivistettynä suuntaa antava. Säädöksiin saattaa tulla muutoksia, jotka viisumin hakija itse on velvollinen tarkistamaan.

Haluan varata! Minulla on kysyttävää

Lähdöt

Päätät itse koska haluat saapua Costa Ricaan, mutta suosittelemme saapumista lauantaina (tai sunnuntaina), näinä päivinä sinua voidaan myös olla vastassa kentällä. Kuljetus isäntäperheen luokse on järjestetty. Maanantaina on sitten aika aloittaa kielikurssi. Projektit ja majoitus päättyy aina lauantaisin.

Jos haluat työskennellä opettajana, on hyvä muistaa, että koulut ovat kiinni 1. - 18.07. välisenä aikana sekä joulukuun alusta helmikuun puoliväliin. Voit tehdä töitä muina aikoina, ja käyttää loma-ajat matkustamiseen. Lastenkodit ja kansallispuistot ovat auki ympäri vuoden.

HUOM! Lennot eivät sisälly hintaan.

Teemme sinulle tarjouksen lennoista halutessasi. Lennot voit myös hoitaa itse, muista ettet kuitenkaan varaa mitään ennen kuin olet saanut vahvistuksen projektista haluamillesi päiville. Koska yhteistyökumppanimme hoitaa lentokenttäkuljetukset, tarvitsemme lentoaikataulusi. Jos siis varaat lennot jotain muuta kautta, ilmoitathan tiedot meille mahdollisimman pian.

Voit olla yhtäjaksoisesti Costa Ricassa kolme kuukautta, jos haluat viipyä pidempään, tulee sinun uusia oleskelulupasi. Lisätietoja tästä saat paikan päällä Costa Ricassa.

Hinnat

Aloituspäivät 2020 Hinta
2 viikkoa espanjaa + 2 projektiviikkoa 1470
2 viikkoa espanjaa + 4 projektiviikkoa 1875
2 viikkoa espanjaa + 6 projektiviikkoa 2225
2 viikkoa espanjaa + 8 projektiviikkoa 2590
2 viikkoa espanjaa + 10 projektiviikkoa 2980

(Hinnat voimassa 31.12.2020 saakka)

Ohjelma sisältää:

Meno-paluu lentolippu San José noin 800 - 1100 euroa sis. verot.


LENTO

On tärkeää, että saat varausvahvistuksen koskien valitsemaasi vapaaehtoisprojektia ennen kuin varaat lentosi. Ota meihin lisäksi yhteyttä, jos haluat apua lentojen varaamisessa.

Haluan varata! Minulla on kysyttävää

Vapaaehtoistyö Costa Rica matkakertomukset & blogit

Lue matkablogeja ja -kertomuksia osallistujiltamme
Pari viikonloppua vietin myös San Joséssa, yhtenä viikonloppuna kaupungissa juhlittiin Festival de la luzia, jossa esiintyi tanssijoita, soittajia ja erilaisia kulkueita valoineen. Joulun vietin hostperheeni kanssa ja oli jännittävää nähdä miten joulua vietetään niin kaukana kotoa. Uutena vuotena matkustin ystävieni kanssa Karibian rannikolle, jossa oli isot ja hauskat juhlat rannalla.

Sofia // Vapaaehtoistyö Costa Rica

Usein kysyttyä

Mitä tarkoittaa vapaaehtoistyö?

Vapaaehtoistyö tarkoittaa, että matkustaa toiseen maahan, toiseen kulttuuriin, kauas omasta arkipäivästä. Tulet kohtaamaan erilaisia haasteita, jotka ovat samalla hyvinkin kasvattavia. Vapaaehtoistyöläisenä tarvitset vahvaa sitoutumista, positiivista asennetta ja avoimen mielen uutta kulttuuria kohtaan. Täältä voi lukea lisää vapaaehtoistyöstä ulkomailla.

Pitääkö minun ottaa rokotteita?

Tarkista aina voimassa olevat rokotteesi lääkäriltäsi tai terveyskeskuksessa. Heiltä saat myös tietoa tarvittavista rokotteista.

Tarvitsenko matkavakuutusta?

Kyllä! Matkavakuutus on pakollinen. Ota meihin yhteyttä, niin me GoXplorella voimme suositella sinulle matkavakuutusta.

Löytyykö koko maasta internetyhteys?

Suurissa kaupungeissa on internet-kahviloita. Maaseudulta on vaikea löytää yhteyksiä, joten käytä tilaisuutta hyväksesi kaupungeissa, ja et tuhlaa aikaa netin etsimiseen, kun olet reissussa. Internetin käyttö on suht kallista, maksat noin 0,5-3 euroa/ tunti.

Voinko jatkaa oleskeluani?

Voit työskennellä Costa Ricassa 90 päivää ilman viisumia, jatkoa oleskeluun voi hakea paikan päältä 60 päiväksi.

Mitä tapahtuu, jos en viihdy maassa?

Jos et viihdy projektissasi, ole yhteydessä yhteistyökumppaniimme Costa Ricassa. He tutkivat tilanteen ja auttavat sinua mahdollisuuksien mukaan. Voit myös vaihtaa projektia.

Kuinka paljon rahaa minulla täytyy olla mukanani?

Koska majoitus ja ruoka sisältyvät hintaan, tarvitset ainoastaan taskurahaa. Eläminen Costa Ricassa on paljon halvempaa kuin Suomessa. Vaikka maa on pieni, on siellä kaikki maailman mahdollisuudet löytää tekemistä viikonloppuisin, upeita rantoja, käydä tulivuorilla, sademetsissä, kahviviljelmillä jne.

Tarvitsenko viisumia?

Suomenkansalaiset voivat oleskella maassa 90 päivää ilman viisumia. Tätä pidempään oleskeluun on anottava lupa maahantulo viranomaisilta http://www.migracion.go.cr/.

Koska varausmaksu tulee maksaa?

Kun varaus on tehty, lähetämme laskun varausmaksusta, 2700kr. Lasku tulee maksaa 10 päivän kuluessa. Jos halut peruutusturvan, laskuun lisätään 500kr. Loput matkan hinnasta maksetaan noin kuukautta ennen lähtöä.

Kuinka paljon matkatavaraa saan ottaa mukaan?

Ruumaan menevää matkatavaraa saa olla 20 kg, ja käsimatkatavaraa 5 kg. Mutta tarkista aina sen lentoyhtiön rajoitukset, jolla lennät. Älä pakkaa liikaa!

Mitä ottaa mukaan?

Hyvä huumori ja halu oppia - valmistaudu kohtaamaan kaikkea odottamatonta. Alla muutamia vinkkejä siitä mitä on hyvä olla mukana.

Makuupussi
Mukavat kengät, joissa jaksat kävellä
Flip flops / sandaalit
Shortsit
Lenkkarit
Toppeja ja T-paitoja
Sadevaatteet
Lämpimiä sukkia
Pyyhe ja hygieeniavälineet
Aurinkorasvaa, hattu ja aurinkolasit
Hyönteiskarkote
Pitkät housut
Hyvä taskulamppu
Fleecetakki, illat voivat olla kylmiä
Passi, viisumi ja vakuutuskortit

Miten siellä asutaan?

Tämä riippuu projektista, lue lisää "Asuminen" alta. Suosittelemme, että asut isäntäperheessä, näin pääset harjoittelemaan espanjan kieltä päivittäin.

Kuinka vanhoja lasten kotien lapset ovat?

Lapset ovat 0-13 -vuotiaita, ja lastenkodissa on useimmiten 15-20 lasta.

Jos työskentelen koulussa, koska lapsilla on lomaa?

Lomat vaihtelevat jonkin verran, mutta yleensä koulut ovat kiinni heinäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa sekä joulukuun alusta tammikuun loppuun. Koululomien aikaan voit itse matkustaa, tai sitten voit yhdistää työskentelyn lastenkodissa. Ne eivät ole koskaan kiinni.

Millaista ruoka on?

Tavallisin ruoka perheissä on "casado", riisiä, papuja, kanaa tai muuta lihaa ja kananmunaa. Tämä tarjoillaan pienen salaatin ja pastan tai "picadillos" (peruna) kanssa. Ruokalajia tarjoillaan ylpeänä koko maassa ja kaikissa kodeissa sekä kahviloissa. Toinen suosittu ruoka on "tamales", joka on murskattua maissia, sianlihaa ja vihanneksia. "Gallo pinto" on kansallisruoka, paistettua riisiä ja mustia papuja. Kansallisjuoma on kahvi, kokeile grano d'oroa.

Koska on hyvä aika lähteä Costa Ricaan?

Kuiva kausi kestää joulukuun lopulta huhtikuun puoliväliin ja mukavinta aikaa olla Costa Ricassa. Huono puoli tässä sesongissa on korkeammat hinnat ja hotellit voivat olla täynnä.

Sadekautena on paljon rauhallisempaa, mutta osa teistä voi olla poikki. Huhtikuu, toukokuu ja lokakuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin on "keskiverto" aikaa, ja saa vähän molempia sadetta ja aurinkoa.

Koska on hyvä aika lähteä Costa Ricaan?

Kuiva kausi kestää joulukuun lopulta huhtikuun puoliväliin ja mukavinta aikaa olla Costa Ricassa. Huono puoli tässä sesongissa on korkeammat hinnat ja hotellit voivat olla täynnä.

Sadekautena on paljon rauhallisempaa, mutta osa teistä voi olla poikki. Huhtikuu, toukokuu ja lokakuun puolesta välistä joulukuun puoleen väliin on "keskiverto" aikaa, ja saa vähän molempia sadetta ja aurinkoa.

Ilmasto: Trooppinen ja subtrooppinen ilmasto. Kuivakausi (joulu-huhtikuu) ja sadekausi (touko-marraskuu). Alangoilla lämmintä ja vuoristossa viileämpää. Vaikka Costa Rica on pieni maa, vaihtelee ilmasto kohtalaisesti eri alueiden välillä. Suurin osa maata nauttii trooppisesta ilmasto, keskilämpötila 21-27 astetta. Viileintä on vuoristossa, yli 2000 m korkeudessa.

Voiko Costa Ricassa surffata?

Totta kai! Costa Ricassa on upeat mahdollisuuden surffaukseen ja sitä voi harrastaa ympäri vuoden, hyviä paikkoja ovat esim. Jaco, Santa Teresa, Pavones ja Avellanas.

Kuljetus

Sisäisiä lentoja löytyy suurimpiin kaupunkeihin. Pääkaupunki San José on liikenteen keskus. Täältä voit lähteä bussilla melkein minne tahansa. Costa Ricassa ei ole junia, mutta taksilla ajaminen on tavallista ja halpaa.

Lentoja: kaksi lentoyhtiötä (SANSA ja Travelair) lentävät päivittäin sisäisiä lentoja, mutta varaa paikkasi hyvissä ajoin.
Bussit: San Josésta on yhteyksiä maan joka puolelle. Bussijärjestelmä on kaoottinen ja epämukava, mutta halpa.
Juna: Costa Ricassa ei ole junaverkostoa. Rautatiet tuhoutuivat vuoden 1991 maanjäristyksessä.
Taksi: taksia käytetään myös pitkiin matkoihin, koska se on niin edullista. Lyhyemmillä matkoilla tarkista, että mittari on päällä koko ajan tai sovi hinta etukäteen.
Autonvuokraus: voit vuokrata auton tai moottoripyörän San Joséssa.

Voinko käyttää suomalaista kännykkääni?

Tarkista, että puhelimesi ei ole lukittu tietylle operaattorille, jos ei, niin voit ostaa SIM-kortin Costa Ricasta. Näin pääset paljon halvemmalla. Yhteistyökumppanimme auttaa tarvittaessa.

Muista!

Valokuvaus:Valokuvien otto ei ole mikään ongelma, mutta kunnioita sääntöjä pyhissä kaupungeissa. Yksittäisiä ihmisiä ei myöskään tule kuvata ilman lupaa.
Juomavesi:Suurkaupungeissa voi juoda vesijohtovettä. Kaupunkien ulkopuolella on hyvä ostaa pullovettä tai keittää vesijohtovesi.
Huomaavaisuus:pääsääntöisesti tavalliset arkivaatteet riittävät, mutta ranta-asussa ollaan vain rannalla. Jos saat kutsun, on hyvä tapa ottaa jotain mukaan isännille/emännille. Lisää 'Dona' ennen naisen nimeä ja 'Don' ennen miehen nimeä.

Juhlapyhiä

01.01. Uuden vuoden päivä
19.03. Skt. Josephin päivä
11.04. Juan Santamaria päivä
01.05. Työn päivä
25.07. Guanacasten yhdistyminen
15.08. Äitien päivä
15.09. Itsenäisyyspäivä
12.10. Colombus päivä
02.11. Pyhäinpäivä
25.12. Joulupäivä

Liikkuvat juhlapyhät

Pääsiäispäivä - maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa
Pitkä perjantai - maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa
Kristuksen päivä - kesäkuun alussa

Lähetä sivu PDF-muodossa Haluan varata! Minulla on kysyttävää

Alkuun » Maa » Costa Rica » Vapaaehtoistyö Costa Rica

Seuraava tiedoitustilaisuutemme on . Tule mukaan tai tarkista tulevat tiedoitustilaisuudet täältä!